Rodzaje

Rodzaje patelni

Istnieje wiele rozmaitych typów patelni, jakie są obecnie szeroko dostępne na naszym polskim rynku akcesoriów kuchennych. Wśród bardzo popularnych, których inwestycji bez wątpienia nie pożałujemy i które faktycznie warto mieć znajdują się między innymi patelnie VOK. Są to patelnie dość wysokie, z których nie pryska tłuszcz ani smażone na nich składniki dań. Stosowana jest ona w Chinach i przeszła już do praktycznego, codziennego użytkowania w zasadzie w całym świecie. Jest to idealne rozwiązanie dla tych domowników, którzy preferując mocne ale i zarazem zdrowe smażenie. Jest to idealny wariant także z tego względu, że na patelni VOK udaje się znakomicie podgrzać dania i poszczególne ich składniki, nie trzeba stosować w tym celu tłuszczu, który jest przecież dla naszego zdrowia tak bardzo niezdrowy.

Jeszcze inny wariant dostępnych w sklepach patelni to specjalne patelnie służące do pieczenia ryb. Są one bardzo dobre z tego względu, że przybierają kształt ryby, a zatem celowo są tak wyprofilowane. Musimy wiedzieć, że dzięki temu nie trzeba nieporęcznie co na stawy dla psa ryby rozkładać na kawałki, ciąć itd. Dużo lepszym wariantem okazuje się natomiast postawienie przede wszystkim na smażenie w całości, co jest i ładniejsze po wyjęciu na talerz i jednocześnie dużo bardziej zdrowe, bowiem nie traci się wartościowych składników ryb.

Kolejny aspekt to patelnia do naleśników – osobna patelnia, jaka bez większych trudności może być stosowana do robienia naleśników, krokietów itd. Chodzi o to, że ciasto da się za jej pośrednictwem elegancko przerzucać w górze, nie trzeba rozwalać widelcem. Jest to bardzo ważne. Ponadto musimy także pamiętać o tym, że dostępne są rozmaite rodzaje patelni, które są skonstruowane po to, aby na nich smażyć naleśniki, ale są w kształcie okrągłym przeważnie oraz cechuje je płytkie brzegi. Kolejny rodzaj patelni, to patelnia do jajek. Ma ona odpowiednie zgłębiania, dzięki temu da się w niej rozbić jajko. Warto wiedzieć, że są też fantazyjne kształtem modele takie jak na przykład w formie gwiazd oraz serduszek. Patelnia elektryczna to następny wariant.

Mowa tu o patelni, jaka jest podłączana do prądu, jak wskazuje na to już samo jej określenie. Dobrze sprawdza się także w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do prądu, ponieważ ma także zastosowanie ogólne. Kolejny rodzaj to patelnia grillowa. Jest wyposażona w specjalne dno mające masę rowków. Są one charakterystyczne po to, aby nie stosować w niej podczas smażenia tłuszczu. Dzięki temu przyrządzane przez nas dania są dużo bardziej zdrowe, ale też znacznie soczystsze niż przy grubej warstwie tłuszczu.

Artykuł napisany przez: