Rodzaje

Rodzaje patelni

Istnieje wiele rozmaitych typów patelni, jakie są obecnie szeroko dostępne na naszym polskim rynku akcesoriów kuchennych. Wśród bardzo popularnych, których inwestycji bez wątpienia nie pożałujemy i które faktycznie warto mieć znajdują się między innymi patelnie VOK. Są to patelnie dość wysokie, z których nie pryska tłuszcz ani smażone na nich składniki dań. Stosowana jest ona w Chinach i przeszła już do praktycznego, codziennego użytkowania w zasadzie w całym świecie. Jest to idealne rozwiązanie dla tych domowników, którzy preferując mocne ale i zarazem zdrowe smażenie. Jest to idealny wariant także z tego względu, że na patelni VOK udaje się znakomicie podgrzać dania i poszczególne ich składniki, nie trzeba stosować w tym celu tłuszczu, który jest przecież dla naszego zdrowia tak bardzo niezdrowy.

Jeszcze inny wariant dostępnych w sklepach patelni to specjalne patelnie służące do pieczenia ryb. Są one bardzo dobre z tego względu, że przybierają kształt ryby, a zatem celowo są tak wyprofilowane. Musimy wiedzieć, że dzięki temu nie trzeba nieporęcznie ryby rozkładać na kawałki, ciąć itd. Dużo lepszym wariantem okazuje się natomiast postawienie przede wszystkim na smażenie w całości, co jest i ładniejsze po wyjęciu na talerz i jednocześnie dużo bardziej zdrowe, bowiem nie traci się wartościowych składników ryb.

Kolejny aspekt to patelnia do naleśników – osobna patelnia, jaka bez większych trudności może być stosowana do robienia naleśników, krokietów itd. Chodzi o to, że ciasto da się za jej pośrednictwem elegancko przerzucać w górze, nie trzeba rozwalać widelcem. Jest to bardzo ważne. Ponadto musimy także pamiętać o tym, że dostępne są rozmaite rodzaje patelni, które są skonstruowane po to, aby na nich smażyć naleśniki, ale są w kształcie okrągłym przeważnie oraz cechuje je płytkie brzegi. Kolejny rodzaj patelni, to patelnia do jajek. Ma ona odpowiednie zgłębiania, dzięki temu da się w niej rozbić jajko. Warto wiedzieć, że są też fantazyjne kształtem modele takie jak na przykład w formie gwiazd oraz serduszek. Patelnia elektryczna to następny wariant.

Mowa tu o patelni, jaka jest podłączana do prądu, jak wskazuje na to już samo jej określenie. Dobrze sprawdza się także w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do prądu, ponieważ ma także zastosowanie ogólne. Kolejny rodzaj to patelnia grillowa. Jest wyposażona w specjalne dno mające masę rowków. Są one charakterystyczne po to, aby nie stosować w niej podczas smażenia tłuszczu. Dzięki temu przyrządzane przez nas dania są dużo bardziej zdrowe, ale też znacznie soczystsze niż przy grubej warstwie tłuszczu.

Artykuł napisany przez: