Jak dobrze smażyć na patelni?

Pani domu smaży coś na patelni

Istnieje bardzo szeroki wachlarz różnorodnych rodzajów patelni na rynku akcesoriów kulinarnych, niemniej jednak wiele osób nadal, mimo inwestycji w bardzo dobrej klasy produkty znanych i szeroko rozpowszechnionych marek wyrobów gastronomicznych, ma spory problem z tym, żeby dobrze smażyć. Wiele potraw po prostu nam nie wychodzi, a winna niekoniecznie musi być patelnia. Wszystko zależy od paru prostych, złotych zasad dobrego i owocnego smażenia. Jakie to zasady? Dowiesz się po lekturze tego, co przygotowaliśmy dla Ciebie poniżej. Zachęcamy do poczytania wszystkich zainteresowanych.
Wątróbki na patelni
Smażenie na patelni przede wszystkim nie może być rozumiane jako smażenie bez tłuszczu. Nie ma czegoś takiego, a pojęcie patelni beztłuszczowych jest po prostu wyssanym z palca mitem. Rozgrzanie patelni, nawet tej za kilkaset złotych i cieszącej się świetnymi rekomendacjami wśród znawców patelni i smażenia, jest zdecydowanym numerem jeden zasad prawidłowego smażenia i nie mogłoby to być realne, gdyby nie inwestycja w tłuszcz do natłuszczenia powietrzni akcesoriów z jakich korzystamy. Ponadto, warto wspomnieć tak zupełnie na marginesie, że sporo osób decyduje się zrezygnować z natłuszczania patelni przed jej użyciem z powodów czysto dietetycznych. Nie jest to dobre rozwiązanie, co wiąże się z faktem, że niestety ale spalone dania bardziej są kaloryczne niż te na tłuszczu. Nie muszą ociekać tłuszczem, na co z kolei pozwala dobrze dobrana, solidnej klasy patelnia, na przykład tytanowa, czy też żeliwna, ceramiczna bądź grillowa. Na rynku jest też wiele cenionych marek, które pozwalają na osiągnięcie naprawdę bardzo wysokich temperatur, ale bez konieczności zastosowania gigantycznych ilości niezdrowego dla zdrowia tłuszczu – na przykład bardzo popularne patelnie znanej belgijskiej marki jaką jest firma GreenPan.
Napisane przez: