Wok

Azjatycka potrawa na woku

Do popularnych rodzajów patelni jakie dostępne są dzisiaj na rynku akcesoriów kuchennych, w szczególności trzeba zaliczyć solidnej klasy modele, jakimi są standardowe patelnie głębokie. Odznaczają się, w wielkim skrócieumowa sprzedaży samochodu mówiąc, dużo większą wysokością ścianek zewnętrznych, głównie tych bocznych, co sprawia, że w praktyce są bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób lubiących gotować gulasze, duszone dania czy specjały wieloskładnikowe oraz zawierające gęste sosy, które z klasycznych płaskich i okrągłych patelni łatwo wyciekają.
Gotowanie chińskiej potrawy w woku
W zakresie patelni głębokich bardzo ważne jest przede wszystkim to, iż stanowią one wygodne i poręczne modele. Do najpopularniejszych z nich zalicza się przede wszystkim patelnie wokowe. Wok to patelnie głębokie, jakie cechują się dość niewielką przestrzenią za wysokimi bokami. Ta specyficzna ich konstrukcja pozwala na doskonałe przyleganie dania do źródła ciepła, więc dania świetnie się smażą i znakomicie podgrzewają. Ponadto woki rewelacyjnie nadają się do tego, aby w nich przyrządzać dania dietetyczne. W końcu ten rodzaj patelni stanowi jedyny typ patelni używany w Azji, której kuchnie uznawane są za zdecydowanie najsmaczniejsze i najzdrowsze na świecie. Woki są bardzo ograniczone pod kątem swej konstrukcji a także formy, zatem doskonale radzą z nimi sobie nawet mniej wprawni miłośnicy gotowania. Jest to super alternatywa wobec dużo bardziej wymagającej patelni grillowej, która okazuje się być dużo bardziej specyficznym wariantem niż wok a jednak, warto woki rozważyć nawet na dobry start z przygodą kulinarną.
Napisane przez: