Smażenie - porady

Patelnie okrągłe i głębokie

Patelnie okrągłe i głębokie

Spośród szeregu różnych wariantów dostępnych obecnie na rynku modeli patelni i typów tego rodzaju akcesoriów kuchennych, na szczególne wyróżnienie zasługuje przede wszystkim charakterystyczny podział na patelnie pod kątem ich formy. Mowa tu między innymi o patelniach okrągłych oraz patelniach kwadratowych, które okazują się zwłaszcza bardzo trwałe i wytrzymałe, robione są z rozmaitych materiałów produkcyjnych, ale jednak ich kształt nierzadko przesądza o ich bezpośrednim wyborze albo wręcz odwrotnie- o ich natychmiastowym odrzuceniu.
Azjatycka potrawa na woku
Patelnie okrągłe są doskonale znane przez każdego, kto chociaż sporadycznie gotuje. Wiąże się to z faktem, że takiego właśnie kształtu były zwyczajne patelnie powstające na rynku jako pierwsze. Ich cechą szczególną są płaskie dno oraz stosunkowo niewysokie ścianki, dlatego znakomicie na takich patelniach przygotowuje się przykładowo naleśniki bądź omlety wymagające przede wszystkim zręcznego przerzucenia. Co więcej, na okrągłych patelniach można bez trudu przyrządzić gatunki mięs i warzywa, więc w zasadzie znakomicie sprawdzają się one do każdego rodzaju gotowania. Patelnie głębokie z kolei to coś więcej niż zwykła, tradycyjna patelnia okrągła, bowiem cechują się one byciem nieco zmodyfikowaną wersją tych okrągłych. W patelni głębokiej bardzo istotne jest to, że modele te mają dużo wyższe ścianki, zatem to super rozwiązanie dla gotujących dania z sosami, które wymagają większej głębokości niż ta oferowana przez klasyczne patelnie okrągłe, czy tym bardziej modele kwadratowe.
Napisane przez:

Share this post