Tworzywa wykonawcze
Podczas dokonywania wyboru odpowiedniej patelni niesamowicie ważne jest to, aby zdecydować się na taki model, który będzie niezawodny i trwały. Do tego konieczne jest postawienie na solidny wariant pod względem materiału wytwórczego. I tak należy stwierdzić, że jest pełna masa rozmaitych wariantów patelni, w tym na przykład modele aluminiowe. Są one świetne pod tym względem, że dobrze się je nagrzewa. Co więcej są one stosunkowo niedrogie, ale niestety mają pokrycie teflonowe uznawane za dość szkodliwe.
Zdaniem wielu ekspertów nie są one zalecane. Ponadto warto wspomnieć tez o tym, że bardzo szybko tracą ciepło, więc zaleca się zaraz po przyrządzeniu potraw na takiej aluminiowej patelni od razu kłaść je na talerzu. Kolejny wariant to patelnie ceramiczne, jakie są złociste w swoim kolorze. Odpowiadają one przede wszystkim za szybkie i dogłębne smażenie na nich. Musimy jednakże zastosować podczas ich wykorzystywania tłuszcz, bowiem daje to sposobność uniknięcia przywierania potraw do dna patelni. Jeszcze co innego to tytanowe patelnie, jakie są doskonałe, jeżeli mowa o przewodnictwie cieplnym, ale nie niestety ich minusem okazuje się duża waga a przez to spory ciężar.
Artykuł napisany przez: